Honing rechts
Logo wespenbestrijding
youtube kanaal wespenbestrijding
Wespenbestrijding twitter
Bovenste balk wespenbestrijding
Bovenste balk wespenbestrijding

Wespenbestrijding

Wespenbestrijding.net

Kleine wespenbok(tor) ( Clytus arietis )Als het lijkt op een wesp, loopt als een wesp, vliegt als een wesp en smaakt als een wesp, dan zou het wel eens een wespenbok kunnen zijn. Want, de kleine wespenboktor aapt na en met zo’n naam zal dat misschien niet verrassen. Dat deze niet de enige in z’n soort is doet de toevoeging kleine al vermoeden.
Zo kan de grote wespenboktor er ook wat van. Of wat te zeggen van de kommawespenboktor. Met zo’n naam verdien je eigenlijk een eigen platform. Helaas zit deze niet in onze volkstuin maar heel sporadisch in Zuid-Limburg. Vette pech dus voor de kommawespenboktor.
Informatie over de wespenbok(tor).
wespenboktor
EEN MOOIE WESPENBOK  (TOR).
Een mooie heldere wespenbok op een blad.
Niet alleen wespenboktorren apen na. Het fenomeen komt zo veel voor dat er zelfs een speciale naam voor is bedacht. Als alleen die wespenboktorren deden of ze iemand anders waren zou je gewoon het volgende kunnen zeggen; “die wespenbokken, dat zijn rare jongens, die doen een wesp na”. Daar hoef je dan geen aparte naam voor te bedenken. Maar, omdat wel meer beestjes en planten dit doen hebben ze het mimicry genoemd.

Nu zou je kunnen denken dat deze notoire na-apers een gebrek aan fantasie of identiteit hebben, maar niets is minder waar. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze erg creatief zijn, want net doen alsof je bijvoorbeeld een wesp bent levert namelijk nogal een voordeel op (1). Wespen zijn niet alleen bij mensen ‘fauna non grata’, in de rest van de dierenwereld zijn ze ook niet populair. Verward worden met zo’n agressieve steker levert dus gewoon rust op. Vandaar misschien dat deze kleine wespenboktor even relaxed zit warm te worden op onze tuinbonen.

En nu niet meteen met de wetenschap dat ze niet steken wespenboktorren gaan molesteren, ze hebben namelijk niks van doen met de gevreesde huisboktor. Niet meer in ieder geval dan dat ze verre familie zijn. De volwassen kleine wespenboktorren vliegen rond deze tijd net als de honingbijen, braaf van bloempje naar bloempje en lebberen nectar en stuifmeel. De larven helpen netjes bij het opruimen van dood hout in het bos. Sterker nog, van de 87 inheemse boktorsoorten die Nederland rijk is, zijn eigenlijk de meeste nuttig en eigenlijk geen enkele indrukwekkend schadelijk.

De grote wespenbok wil nog wel eens het spinthout van je versgezaagde eikenstammen beschadigen (alleen als de bast er nog op zit), maar de slechte naam van de familie wordt vooral veroorzaakt door criminele exoten als de huisboktor of de aziatische boktor.

Dus, keep on bokking in the free world.

Zelf ga ik even een paar weken undercover in de eeuwig zingende bossen.

(1) Noot voor de evolutiefundamentalsiten: natuurlijk hebben ze dat niet zelf gedaan, maar hebben ze zich lui laten selecteren door pikkende beestjes totdat er alleen nog maar geel-zwart gestreepte exemplaren over waren.

LET OP !!!
De wespenbok tor ziet er dan uit als een wesp, toch kan deze nauwelijks tot géén enkel kwaad.
Wij raden u aan om de wespenboktorren NIET te laten bestrijden.
Bron:     http://www.arnhem-direct.nl/berichten/20090606 _wespenbokken_op_de_volkstuin

Auteur:  Jan ten Hoopen (Ecoweb)
wespenbok
Wespenbok op een blad. Foto: Janneke Derksen.
Helvoirt, Brabant, 21-05-17
Wespenbok tor wiekens
Wespenbok op een blad. Foto: @Wespenbestrijding.
Winschoten, 28-05-17
Wespenboktor larve.
Foto: http://zuidamongediertebestrijding.nl/
wespenbok larve
Wespenboktor net uit larvale stadium.
Foto: http://zuidamongediertebestrijding.nl/
wespenbok net uit larvale stadium